• śr.. paź 16th, 2024

    Prawo i gospodarka

    Wszystko o prawie i gospodarce

    Gramatura potraw – czy podawanie jej w menu jest obowiązkowe

    Gramatura potraw

    Czy aby stworzyć dobre menu restauracji wystarczy oddziaływać na zmysły klienta za pomocą dań, ich zdjęć i opisu menu przekonywujący do zakupu potraw?

    Niestety nie.

    Składników na menu idealne jest o wiele więcej:

    • Skład potraw
    • Wykaz alergenów
    • A także gramatura potraw.

    Dziś zajmiemy się dokładniej gramaturą potraw.

    Gramatura potraw – wykładnia językowa

    Niektórzy prawnicy twierdzą, że wskazanie w menu, że widoczna cena dotyczy jednego kotleta czy jednego talerza zupy jest wystarczająca.

    Swoje zdanie opierają na fragmencie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 czerwca 2002 roku. Dotyczyło sprawy szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży:

    Cennik powinien zawierać aktualne informacje dodatkowe umożliwiające łatwą identyfikację ceny z towarem, w szczególności: (…) określenie ilości nominalnej potrawy lub wyrobu, wyrażonej w legalnej jednostce miary zawartej w jednej porcji, w tym zwłaszcza ilości głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb), dodatków uzupełniających (przystawek, deserów) i napojów

    >>> Dlaczego owoce morza są objęte 23% VAT-em?

    W następnym rozporządzeniu Ministerstwa Rozwoju z dnia 9 grudnia 2015 roku w sprawie uwidaczniania cen towarów i usług, przeczytamy, że:

    Cennik zawiera także aktualne informacje umożliwiające konsumentom identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem, w szczególności: (…) określenie ilości potrawy lub wyrobu, do których się odnosi

    Ci niektórzy prawnicy uważają, że usunięcie zwrotu „wyrażonej w legalnej jednostce miary” i zastąpienie go zwrotem „określenie ilości potrawy lub wyrobu, do których się odnosi” powoduje zniesienie obowiązku podawania gramatury potraw w menu.

    Ale inni prawnicy twierdzą, że jeżeli mówimy o wykładni językowej to słownikowo ilość to wielkość określająca objętość lub masę.

    Nie można mylić ilości z liczbą. A poprzez wskazanie, że cena odnosi się do 1 talerza zupy czy 1 kotleta operowalibyśmy właśnie liczbą a nie ilością.

    Gramatura potraw – wykładnia funkcjonalna i celowość przepisu

    To, że ustawodawca mógł stwierdzić w rozporządzeniu Ministerstwa Rozwoju z dnia 9 grudnia 2015 roku w sprawie uwidaczniania cen towarów i usług, że za daną cenę oferujemy określoną liczbę kotletów czy talerzy zupy jest po prostu nielogiczne – nikt nie wpisuje w menu, ile kosztują 3 talerze zupy czy 6 kotletów – tylko zawsze 1.

    >>> Czy posiadanie podróbek znanych marek to przestępstwo? Przeczytaj artykuł: Podróbki znanych marek. Czy są legalne?

    Można śmiało stwierdzić, że przepisy z 2016 roku są bardziej wspierające dla konsumentów niż te 2002 roku. Świadczy o tym zwiększająca się ilość przepisów chroniących interesy gości restauracji oraz pogłębiająca się świadomość konsumencka.

    Nieprzekonanych zachęcamy do dyskusji z Państwową Inspekcją Handlową – PIH również twierdzi, że podawanie gramatury jest obowiązkowe

    Jeżeli chcecie poczytać o wykazie składników i ich zamiennikach zapraszamy na blog Przepis na gastronomię do lektury artykułu „Menu restauracji – co musisz o nim wiedzieć.

    Photo by Louis Hansel on Unsplash

    ***

    Siła wyższa w umowie dla restauratorów

    Sformułowanie siła wyższa, z łaciny vis maior, zdobyło niebywałe znaczenie w ciągu ostatnich dwóch lat…

    Pomyśleć, że ponad dwa lata temu zapisy w umowach o epidemii czy o wojnie mogły co najwyżej wzbudzić parsknięcie śmiechem i pretensje o nadgorliwość.

    Tak czy inaczej, teraz coraz więcej osób zastrzega w swoich umowach zapisy o sile wyższej.

    W tym wpisie podpowiemy jak powinien wyglądać zapis dotyczący siły wyższej w umowie dla restauratorów [Czytaj dalej…]

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *