Chcesz poznać najważniejsze informacje o książeczce sanepidowskiej. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Książeczka sanepidowska – czy naprawdę nadal jest potrzebna Tobie i Twoim pracownikom?
Najważniejsze informacje o książeczce sanepidowskiej
Od 2012 r. Książeczka sanepidowska nie jest dokumentem potwierdzającym brak przeciwwskazań do pracy z żywnością.
Jedynym ważnym dokumentem będzie orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej przez inne osoby.
Jako pracodawca w gastronomii pamiętaj zatem, że nie istnieje już wymóg posiadania książeczki sanepidowskiej.
>>> Sprawdź podcasty dla branży medycznej tworzone przez prawników
Kto przechowuje orzeczenia i gdzie powinien to robić?
Orzeczenia lekarskie pracowników lub zleceniobiorców, jeśli współpracują w ramach umowy cywilnoprawnej, wydane do celów sanitarno-epidemiologicznych, przechowuje pracodawca lub zleceniodawca.
Muszą być przechowywane bezpośrednio w lokalu, w którym świadczone są usługi gastronomiczne.
Przepis na gastronomię
Serdecznie zapraszamy do przeczytania artykułu: Książeczka sanepidowska – czy naprawdę nadal jest potrzebna Tobie i Twoim pracownikom?
Dowiesz się z niego więcej m.in. o braku obowiązku posiadania książeczki, o przechowywaniu orzeczeń lekarskich wydanych dla celów sanitarno-epidemiologicznych, w przypadku gdy praca jest świadczona w innym miejscu niż siedziba pracodawcy.
Wpis znajdziesz na blogu Przepis na gastronomię.
Zdjęcie Tetiana SHYSHKINA pochodzi z Unsplash
***
DocuSign dla studia gamedev – wywiad z mec. Justyną Dzik-Wykrętowicz
Naszym gościem na łamach portalu Prawo i Gospodarka jest mecenas Justyna Dzik-Wykrętowicz.
Pani Mecenas to jedna z trzech autorek serwisu GameDev Lawyer, który poświęcony jest prawnej stronie gamedevu.
Dziś zgodziła się opowiedzieć o platformie DocuSign i jej praktycznym zastosowaniu.
Redakcja: Co to jest DocuSign? [Czytaj dalej…]