• śr.. lis 30th, 2022

Prawo i gospodarka

Wszystko o prawie i gospodarce

Najważniejsze informacje o książeczce sanepidowskiej

Chcesz poznać najważniejsze informacje o książeczce sanepidowskiej. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: “Książeczka sanepidowska – czy naprawdę nadal jest potrzebna Tobie i Twoim pracownikom?”.

Brak obowiązku posiadania książeczki

Od 2012 r. Książeczka sanepidowska nie jest dokumentem potwierdzającym brak przeciwwskazań do pracy z żywnością.

Jedynym ważnym dokumentem będzie orzeczenie lekarskie o zdolności do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej przez inne osoby.

Jako pracodawca w gastronomii pamiętaj zatem, że nie istnieje już wymóg posiadania książeczki sanepidowskiej.

Kto przechowuje orzeczenia i gdzie powinien to robić?

Orzeczenia lekarskie pracowników lub zleceniobiorców, jeśli współpracują w ramach umowy cywilnoprawnej, wydane do celów sanitarno-epidemiologicznych, przechowuje pracodawca lub zleceniodawca.

Muszą być przechowywane bezpośrednio w lokalu, w którym świadczone są usługi gastronomiczne.

***

Po przeczytaniu: “Najważniejsze informacje o książeczce sanepidowskiej”, zapraszamy również do lektury:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *